erko3_jpg2

Казки України: цікаве та загадкове. Частина 2.

Український майстер Йода, чорти, зайчики та 76 зміїв.

Українські вчені провели цікаве дослідження – вони вирішили з’ясувати, які ж персонажі найчастіше з’являються  в наших казках. Дослідження проводилися на основі ста казок, і ось, що вийшло з цього. Виявляється, що в 100 казках  князі зустрічаються 49 раз, ведмідь – 35 разів, заєць – 46 разів, король – 47 разів та пан 43 рази. Окрім того у казках було нараховано 71 чоловіка та 39 дівчат, 58 коней, 42 вовки та 47 чортів. Козаків у казках 35, сиріт – 45, а на 33 царівни приходиться рівно 38 мачух. Найрідше зустрічається дід – його було нараховано тільки 31 раз, а найчастіше – змій – він з’являється у казках в 76 випадках зі 100. Звідки ж до змія така повага та шана? Все дуже просто. Змій є найдавнішим злодієм усіх казок, який і дівчат викрадає, і з богатирями б’ється, і взагалі відповідає за всіляке казкове зло. Згодом, коли на Русь прийшло християнство, змій поступився своїм почесним місцем чорту, але кількісна перевага його присутності у казках лишилася незмінною.

В українських казках безліч персонажів, які дивним чином переплітаються не тільки з казками інших країн, а навіть із поп-культурою. Наприклад, в нашому фольклорі існує так званий аналог Майстра Йоди – це чарівний Ох. Він маленький, зелений, дуже розумний та наділений чарівною силою. До того ж він – учитель, що бере собі в науку хлопця, з котрого за допомогою дуже жорстоких методів робить такого самого могутнього чарівника, як і він сам. Невідомо, чи, вигадуючи свого майстра Йоду, Джордж Лукас знав про українського Оха, але вийшло дуже схоже.

Одною з відмінних рис українських казок є той момент, що негативні персонажі в них ніколи не бувають негативними абсолютно. Наприклад, Змій завжди виявляє лицарське благородство: влаштовує частування герою, що прийшов його побороти, завжди питає “будемо битися чи миритися?”, передає супротивнику право першого удару тощо. Русалки можуть залоскотати лишень в покарання за відсутність кмітливості, Польовик насилає вічний сон на тих, хто працює в полі ополудні, коли сонце найбільше пече. Тобто казкові умовно злі герої слугують для регламентації поведінки.

Наші казки мають ще безліч цікавих рис та особливостей, про які ви навряд чи чули. Обіцяємо і надалі знайомити вас із ними. Слідкуйте за нашими оновленням та читайте українське!